Thursday, 27 February 2014

Sunnah Yang Dilupakan

Bismillahirahmanirrahim

hmmm should i or should i not write this post ..
but but but i don't know where to start ..


Ehh Hai Awok !!

maaflah tak perasan ada orang yang tengah memerhati
biasalah iolls terlalu khusyuk memerah otak merangka ayat untuk post kali ni 

Sunnah Yang Dilupakan

berat tajuknya bimbang tersalah kata 
tapi itulah .. benda baik harus disampaikan juga kan ?

bismillah 

Aku seronok tengok senario dekat twitter . Semakin ramai remaja yang tweet pasal perkara-perkara Islamik . Saling ingat-mengingati . Nasihat-menasihati . With all the hashtags and photos . Pokoknya memang tip top lah !

ni yang kita mau beb
Alhamdulillah moga istiqamah .

But somehow Allah shows me the other side of things recently .
To let me know that there are people out there , youngsters who aren't the same .

They don't perform their Salah (daily prayers) .
They are rude to their parents .
They steal . They cheat .

For them , you have to have fun while you're still alive !
Hari berganti hari . Hidup tersia begitu sahaja .
Berseronok siang malam .

And they believe that everyone hates them .
Their parents . Their siblings . Their teachers .
Every single one of them !

they become rebellious .
full with hatred and grudges .
controlled by their own anger .


ARGHHH !
siapa yang nak dipersalahkan ?
semua menuding jari kepada sesama sendiri .

jangan sekadar mengutuk dan saling salah menyalahi ..
doakanlah mereka !

doakanlah untuk ummah ini !

Tapi Tapi Tapi Kenapa Ya ?
kenapa anak muda ..

Yang masih kuat ingatannya belum dimamah Alzheimer ..
Yang masih kuat kaki tangannya bebas dari penyakit Gout ..
Yang masih kuat kudratnya masih membara semangatnya itu ..

end up to be like this ?

Mana silapnya ? Kenapa kita tak boleh jadi seperti 'orang-orang dahulu' ?

Muda-muda lagi dah boleh hafaz Al-Quran .
Muda-muda lagi bermacam ilmu penuh di dada .
Muda-muda lagi boleh hafal hadis beribu-ribu .
Muda-muda lagi diangkat jadi pemimpin .
Muda-muda lagi mengajar ilmu agama .

By 'muda-muda lagi' i mean umur Belasan Tahun okay ~
Bukan 20-an bukan 30-an .

Tapi kita ?
Umur dah 18 tapi addmath pun susah nak hadam .

sentap dengan statement sendiri

So kenapa anak-anak muda jadi lagu ni ?
Kenapa ummah kita tak secemerlang ummah terdahulu ?

kerana apa?
kerana ada sunnah yang kita lupakan .

Sunnah Qiyamul-lail .

berapa ramai di antara kita yang sanggup tolak godaan bantal yang empuk tu untuk menunaikan solat 2 rakaat pada waktu malam ?

time semua orang tengah tidur krrohh krrohh ? *bunyi dengkur*

hakikatnya tak ramai .

cuba tengok balik amalan 'orang dulu-dulu' .
masa zaman nabi s.a.w .

tahajjud tak pernah tinggal beb !

memanglah tahajjud itu hanya sekadar solat sunat (kalau buat dapat pahala kalau tak buat tak berdosa)
tapi banyak kebaikannya !!

dan ..

semua doa yang baik dimakbulkan ?!!

Nak  result elok untuk SPM ?
Nak  jodoh doh doh yang baik ?

Nak mintak lepas test JPJ ?
Nak mintak lepas permohonan loan bank ?

Nak dilapangkan dada diterangkan hati ?
Nak senang hafal itu hafal ini ?

Nak jadi muslim/muslimah yang tip top ?
Nak jadi ahli syurga ?

Bangun tahajjud dan berdoa lah beb !
InshaAllah akan dimakbulkan !

Kalau dah buat tapi macam tak makbul je , macam tak makbul je ?

Muhasabah balik . 

Okay ke solat tu ? Jaga tak adab masa berdoa ?

Dan ingatlah , Allah tu Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hambanya .
So kita chill lah !

And for all the beginners out there like myself , yang mahu dan baru mula berjinak-jinak dengan tahajjud ..


CHAIYOKK !!!


Kalau tak mampu bangun pukul 2 3 pagi pun takpa !!
Untuk peringkat awal ni cuba bangun setengah jam atau 15 minit sebelum Azan Subuh .

Ambil wudhu' dan buat 2 rakaat solat Tahajjud pastu solat witir 1 rakaat .

Senang kan ?

Amal tiap-tiap hari sampai mampu istiqamah .
Kalau dah agak macam dah terbiasa dan istiqamah tu cubalah bangun pukul 4 pagi pulak .

Banyakkan pulak solat-solat sunat yang lain .
Solat sunat hajat , solat sunat taubat , solat sunat tasbih dan lain-lain .

Kalau tak mampu jugak sebab penat dengan urusan sekolah atau kerja , qiyamul-lail lah seminggu sekali , time-time weekend tu . Tak susah kan ?

Allah dah bagi banyak nikmat kat kita .
Takkan lah nak bangun tahajjud dua rakaat untuk bersyukur kepada Allah pun tak boleh ?

Allah descends down .
But why can't we get up to meet Him?

Cuba bayangkan , ada Sultan datang ke rumah kita pada setiap waktu malam .
Offer cheque berharga 1 juta . 

Tapi kita tidur krroh krohh kat dalam rumah .
Ini boleh mendatangkan MARAH ! tak gitu ?

Tu baru sultan .

Ini Allah ! The King of All King !
Penguasa Langit dan Bumi .

Turun ke langit bumi .
Mahu memakbulkan doa hamba-hambanya .
Mahu memberi keampunan and rahmatNya kepada kita .

bukan sekadar cheque satu juta tapi kebaikan dunia akhirat beb !!

Tapi apa kita buat ?

Fikir-fikirkanlah .

kalau nak tahu banyak lagi pasal tahajjud boleh klik

Sini .. Sini .. dan Sini .

Jom kita hidupkan kembali sunnah ni okay ?
InshaAllah .

It has been a long post so i guess 

i'll stop here
adíos

9 comments:

  1. awat budak tu comel sgt , btw nice posttt ~~ baru nak aktive balik weeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. come on wahidaaaa !! let's blogging !!

      Delete
  2. setiap amalan akan di hitung di hari pembalasan. c:

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga lebih berat timbangan pahala dari dosa :D
      Allahumma Amin .

      Delete
  3. :)) best sangat post ni.
    Betul, haritu qila ada baca.
    Tanda org yg masuk syurga and neraka.
    Senang je, tengok solat diorang. Perfect ke tak?
    Tak guna buat tiang agama tapi main main ataupun tak teguh ye dak?
    Hehe. Haritu qila baca dia suruh kita perfectkan sebaik mungkin lah solat kita, rukuk mcmane, baca lah lafaz lah niat lah. :)
    Terima kasih peringatan sekali lagi ni :))) <3333

    ReplyDelete
  4. pastu pastu. Bout those teenagers.
    Yeap. Diorang mcm takde agama dah kan sampai banyak gila benda pelik boleh jadi di malaysia ni. Bersepah.....

    Ada yg rebel kuat gila. Benci parents. Diorang lupa ke takleh derhaka?
    Diorang lupa ke takleh benci ibu bapa? Diorang lupa ke kita ada Allah?
    takperlu kot kalau nak bunuh diri, zina, etc tu. Eceh.
    Qila mcm over pulak ehehehe <3
    terima kasih tau wak :D <3 hehehhe suka post ni1!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu ada berjumpa dengan teenager yang problematic macam tu . Sebak rasa .
      Nak salahkan diorang sepenuhnya pun tak boleh jugak .
      Cara mereka dididik tak sama dengan kita .
      Kita tak tahu apa yang diorang lalui .

      Mungkin parents diorang tak sebaik parent kita .
      Mungkin mereka tak boleh faham hidayah yang Allah tunjuk macam yang kita boleh .
      So we can hardly judge them .

      Doakan untuk mereka supaya kenal Allah okay ?
      Sama-sama jadi ahli syurgaaaa :D

      Delete
  5. Nice posttttt Athirah !!! Saya bagi sepulohhhh bintangsss !!! Alhamdulillah :D

    ReplyDelete